Feszített tempóban a csúcs felé

forrás Prim Online, 2006. november 26. 12:22

Az Oracle cégfelvásárlásokat követően Fusion Applications és Fusion Middleware néven hirdette meg a vállalati alkalmazásokra és a middleware-technológiára vonatkozó rövid és középtávú termékfejlesztési céljait, ezen belül a szolgáltatásorientált architektúra (SOA) alapú koncepcióra épülő új üzleti alkalmazásportfóliója létrehozását.

A mind szélesebb termékportfólió kialakítására törekvő óriásvállalat a fentiek keretében kezdett hozzá nyitott szabványokra épülő, többféle felhasználáshoz és üzleti folyamathoz illeszthető Üzleti Intelligencia szoftvercsomagjának kialakításához is.

Felvásárlási láz

Az üzletiintelligencia-palettája erősítésének érdekében végrehajtott akvizíciók közül kiemelkedő volt a Siebel felvásárlása. Az Oracle Business Intelligence Suite-ba integrált Siebel Business Analytics csomagot az Oracle alkalmazásaival kombinálva a vállalatoknál felvetődő minden elemzési kérdésre választ találhatnak a cégek, beleértve a történeti, valós idejű és előrejelzés-elemzéseket, az adatintegrációt és az adatkezelést is. A meglévő operatív rendszerekhez moduljaival illeszkedő csomag vállalati szintű üzletiintelligencia-megoldást kínál.
Ugyancsak az Üzleti Intelligencia, valamint az Oracle Fusion Middleware csomagba épül majd be a közelmúltbeli akvizíciónak köszönhetően birtokba került valós idejű döntéstámogató szoftver, a Sigma Dynamics, amely az ügyfélkiszolgálás legoptimálisabb interakciójához a részletes ügyféltörténetet az üzleti elvárásokkal veti össze.
A relációs adatbázis-kezelők és az adattárházak terén biztos piacvezetőként jelen lévő cég – ahogy azt a közelmúltban hazánkban járt Nick Whitehead, az Oracle EMEA-régiójának BI- és adattárház-értékesítési igazgatója is megerősítette – a 2012-re kitűzött BI-piacvezetői hely elérése érdekében jövőbeni akvizícióiban a mind kurrensebbé váló adatelemző alkalmazások gyártóira koncentrál.

Ok, okozat

Eddig üzleti intelligenciaként elsősorban a marketing-, ügyfélkapcsolat- és értékesítési területekről indult, többnyire adattárházakban, adatpiacokban és az ezekre ültetett lekérdező eszközökben realizálódó, esetenként adatbányászatot is alkalmazó megoldások váltak ismertté. Ahol az igényeknek megfelelő kiépítésük sikeres volt, és működtetésüket is megoldották, ott is szinte kizárólag a terület vezetői profitáltak belőle. Így aztán a jelenleg működő BI-implementációk többsége gyakorlatilag alkalmatlan egységes képet szolgáltatni a szervezetek teljesítményéről. Ezért a Gartner megállapításaival egyetértve Nick Whitehead is azt vallja, hogy a gyártóknak az eddiginél jóval egyszerűbben bevezethető és tágabb körben alkalmazható BI-eszközök és -alkalmazások fejlesztésére vagy felvásárlás útján a portfóliójukba ágyazására kell törekedniük. A jelenlegi dinamikus üzleti környezetben a versenyben maradáshoz az egyes területeken és az üzlet egészét tekintve is látni kell a mélyebb összefüggéseket. Az ismertetett Oracle-portfólió összetétele már ilyen irányú törekvésüket tükrözi.

Az átláthatóság és a mélyebb összefüggések feltárása előtt álló további akadály a cégen belül alkalmazott különböző technológiákban, valamint a sok helyen az integrált vállalatirányítási rendszer mellett is meglévő, néhány folyamatot a többitől elszigetelten elektronizáló, többféle szigetszerű alkalmazásban keresendő. Az alkalmazások és eszközök heterogenitását az Oracle a közelmúltban realizált felvásárlásokkal megszerzett technológiákat alkalmazva igyekszik felszámolni.

Becsomagolt intelligencia

A felsoroltakon túl az eszközök és alkalmazások képességeit és minőségét is az új elvárásokhoz igazítják. A közös platform által nyújtott lehetőségeket kihasználva az elemzőmegoldások idővel a vállalati működés minden fontos területére kiterjeszthetők, s így az időben érkező, releváns információk alapján mind szélesebb felhasználói kör hozhat tény alapú döntéseket. Az Oracle üzletiintelligencia-csomagjának vállalati, Enterprise verziója az Oracle Fusion Middleware egyéb területeire is jellemző nyitottsággal képes a nem Oracle által gyártott adatbázisokhoz, alkalmazásokhoz, adatforrásokhoz és elemző, lekérdező eszközökhöz csatlakozni. A használat szempontjából lényeges tulajdonságai közül néhányat a keretes cikk mutat be.
Az ERP-piaci tapasztalatokból tanulva a vezető szoftvergyártók ma már nem hagyhatják figyelmen kívül a kis- és a középvállalatok igényeit. A megjelenés előtt álló Oracle Business Intelligence Suite Standard Edition One egy számukra tervezett, teljes és integrált eszközkészletű csomag, amelybe az Oracle adatbázis-kezelőjének 10g Standard Edition One változatán túl az Oracle Warehouse Builder adattárház-építő és -menedzselő eszköz, valamint a jelentéskészítéshez, lekérdezéshez és elemzéshez szükséges eszközök is bekerülnek.
Az Oracle a közeljövőben a Business Intelligence Suite struktúráját mindhárom ERP-rendszerébe (PeopleSoft Enterprise, JD Edwards EnterpriseOne, Oracle E-Business) integrálva speciális adatelemző frissítések megjelentetését is tervezi. Ugyancsak jövőre várható korszerű vállalati teljesítményfelügyeleti funkciók beépítése a PeopleSoft Enterprise 9.0-s verziójába, valamint az Oracle E-Business Suite 12-es napi operatív elemzőképességekkel kibővített verziójának megjelenése.
(Üzletiintelligencia-összeállításunkat decemberi számunkban folytatjuk.)

***

Az Oracle Business Intelligence Suite Enterprise Edition fontosabb tulajdonságai

- Oracle- és nem Oracle-környezetben is biztosított relációs és OLAP-lekérdezések.
- Erőteljes ad hoc lekérdezési és elemzési eszközök, amelyek a lekérdezési eredményeket egyszerűen felhasználható, vékonykliens-dashboardokba – testre szabható vezérlőpultokba – ágyazottan kínálják.
- Vállalati jelentéskészítő és publikációs eszközök széles felhasználói kör számára.
- Mobil elemzési kiegészítések hordozható számítógépekről és egyéb mobileszközökről indított lekérdezésekhez, elemzésekhez.
- Asztali Microsoft-eszközökkel integrálva az üzleti felhasználók számára biztosított az elemzési információk Excel-, Outlook-, Word- és Exchange-eszközökkel történő cseréje is.

Főbb modulok

- Oracle BI Beans – testre szabott alkalmazások létrehozására szolgáló fejlesztőkörnyezet.
- Oracle BI Discoverer – ad hoc lekérdezés és jelentéskészítés, elemzések dashboard-tulajdonságokkal.
- Oracle Reports – magas minőségi követelményeknek eleget tevő vállalati jelentéskészítő eszköz.
- Oracle BI Spreadsheet Add-In – közvetlen hozzáférés Microsoft Excelből az Oracle OLAP tárolt adataihoz.

Technológia ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megváltás lehetne, a bankok mégis hadilábon állnak a mesterséges intelligenciával

A bankok mindössze 6%-a készített ütemtervet a mesterséges intelligencia tömeges méretű kiaknázására. Míg a banki alkalmazottak tárt karokkal fogadják az MI beépítését, a bankok nehezen integrálják azt.

2024. május 5. 14:17

K&H: Kate tiszta nyereség

Tavasztól a kis- és középvállalkozásokat is segíti Kate, a K&H digitális pénzügyi asszisztense. A mesterséges intelligencia-alapú megoldás egyetlenként az országban hangalapú utasításokat is megért és végrehajt, egyben felveszi a versenyt a legfejlett technológiákkal.   

2024. május 5. 11:59

Hannover Messe 2024: A Bosch fenntartható megoldásokat mutatott be

Az ipari gyártás minden gazdaság motorja, a gyártóknak azonban egy jelentős kihívásra is kell megoldást találniuk: a klímaváltozás miatt a gyáraknak fenntarthatóvá kell válniuk és kímélni kell az erőforrásokat. A Bosch, a gyártási és ipari megoldások egyik vezető szállítója, a gyárautomatizáláshoz, a hidrogéngazdasághoz, a digitalizációhoz és a mesterséges intelligenciához (MI) kapcsolódó megoldások széles portfóliójával segíti az ipari vállalatokat a zöld átalakulás megvalósításában.

2024. május 4. 17:02

Az AI a technológia jövője, a HONOR pedig úttörő benne

A technológia világában mostanában szinte minden a mesterséges intelligenciáról (AI) szól, a hírek egy része pedig riasztó jelleggel csapódik le: sokan munkák elvesztését, emberek által végzett szakmák megszűnését látják benne. 

2024. május 4. 12:14

A Xiaomi megerősítette a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét

A Xiaomi a napokban közzétette a hatodik ESG (környezetvédelem, társadalmi felelősségvállalás és vállalatirányítás) jelentését. A több mint 80 oldalas dokumentum, amelyet kínai és angol nyelven adtak ki azt az előrehaladást mutatja be, amelyet a Xiaomi és leányvállalatai megtettek az ESG stratégia megvalósítása terén 2023-ban. 

2024. május 3. 17:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55